Vad är vallning?

 


Får Får Får?
– Nej Får Får Lamm

Får     allning

Får och bordercollie

En kombination som brukar innebära vallning.
All hantering av får (eller nöt) med hunden som hjälp, kallas vallning. För många djurägare är vallhunden en ovärderlig arbetskamrat som tex:

kan samla ihop och hämta djuren på betet. En tränad hund kan självständigt söka av och hämta och djur över mycket stora marker

 kan hjälpa till och hålla bort vid utfodring

 kan hjälpa dig skilja av och flytta djur

 kan hjälpa dig hålla kvar djur (även enstaka djur) som du ska hantera

kan hjälpa dig driva på djur som ska lastas

m.m.m.

För att kunna använda en bordercollie till detta så krävs förstås massor av träning. Många väljer att köpa en färdigtränad hund medan andra väljer att träna själv. Även om du köper en tränad hund så får du räkna med att det kommer behövas vidareutbildning och en del tid att ”köra in” hunden på dina djur.

Varför bordercollie? Helt enkelt för att de är bäst. Av övriga raser är det enbart Working Kelpie som är i närheten.
Visst GÅR det att lära upp en hund av annan ras, åtminstone till vissa moment, men varför göra det svårt för sig?
– Men det finns ju så många sorts vallhundsraser.
– Ja, men tyvärr är det enbart bordercollie och working kelpie som avlas på vallningsegenskaper. Vissa raser kan helt enkelt inte lära sig hämta en flock får som finns flera hundra meter bort, som en bordercollie kan.
Väljer du en annan ras så räkna med att det blir tufft. Både för dig, hunden och framförallt för fåren!

Tänk på att det finns stora variationer bland  bordercollies också. Veka hundar, tuffa hundar, ”bra” hundar, ”dåliga” hundar osv.
Köp ALLTID en registrerad hund!
Ta reda på lite om din hunds familj innan du bestämmer dig. Gå in på Vallreg http://vallreg.svak.se/och läs som tävlingsresultat, härstamning mm. Eller gå in på SKKs sidahttp://kennet.skk.se/hunddata/ och sök upp din tilltänkta hunds släktingar. Kontakta några ägare (ofta står adress o telefonnummer där) och fråga om dom är nöjda.

 Att träna vallning kan vara väldigt roligt och ge många tillfällen till att träffa likasinnade. Vallhundsklubben anordnar kurser över hela landet.
Räkna med att det krävs MYCKET tid, tålamod och träning för att nå dina mål. Även om bordercollien har naturliga egenskaper när det gäller vallning, så krävs det massor av träning för att det ska fungera. Du måste ha möjlighet att träna på snälla, väl invallade får flera gånger i veckan för att komma nån vart.
Och, vem vet, kanske du inspireras att även prova på någon valltävling?

ABörjar man tävla vallning är risken stor att man drabbas av… tävlingsdjävulen! Något som kan vara Otroligt kul! Många åker runt och tävlar var och varannan helg under sommarhalvåret.

Många skaffar nu för tiden en bordercollie för att tävla i andra grenar. Dessa brukar förr eller senare hamna på valltävlingar och tro’t eller ej men många är det som plötsligt bor på landet med bräkande ulltottar utanför…
En ny sorts ”gröna-vågare”!

Allt om vallhundstävlingar och bordercollie hittar Du här: http://vallreg.svak.se/

Annonser
%d bloggare gillar detta: