Skogsvallning, boxvallning och lite gammal skåpmat

Jag har tagit tag i projektet flytta bloggen från gamla sajten igen. Många inlägg är det och det som ställer till det är att allt hamnar i feeden så ni som prenumererar får massa onödig info om min blogg. Hoppas ni kan ha överseende med detta!

Idag har jag tränat igenom alla hundarna i skogshagen. Dels har vi filat på lugna flanker och dels på dolda frihämt.

Det där med lugna flanker har Lena beksrivit så bra i sin blogg. Mycket inspirerande läsning som rekommenderas!
Jag kan konstatera att ingen av hundarna kan det här perfekt men man kan säga ju yngre ju bättre. Vad det beror på är nog framförallt på bättre träning. Sia har svårast göra lugna snygga flanker och det beror framförallt på att jag inte begrep bättre när hennes grunder lades. Men det går lägga lite press på henne så hon sänker farten och släpper djuren, grejen är att det inte är så lång hållbarhet.
Knut är ju lugn så det räcker och kan göra det här helt perfekt men det finns en hel del ytterligare att önska, speciellt när det blir flank i lite skarpare drivningslägen där han gärna suger in lite för mycket på djuren.
Kelli är både lugn och snabb i samma andetag och med henne får man passa sig så hon inte blir vid. Det är framförallt att starta lugnt som vi behöver träna, hon släpper tillräckligt bra.


Kelli och Knut har även tränat på dolda små hämt, något som jag inte direkt fokuserat träningen på med dem förut. Sia fick driva iväg dem ut i skogen medan alla såg på. Sen turades jag om att skicka dem att hämta.

Knut fick två skick när jag stod kvar på samma ställe och ett skick när vi lämnade fåren och själva gick iväg till ny hämtplats. Detta för att se om han kunde tänka till vart de skulle. Fåren har inte särskilt drag till mig utan vill hellre springa åt andra håll så hundarna måste göra upptag och styra för att få dem dit de ska. När det gäller Knut så har han en tendens att stanna kort och börja sitt upptag.
De två första hämten gjorde han riktigt bra. Visserligen hade de delat upp sig fyra två men han hade full koll på båda grupperna och tog dem någorlunda rakt till mig.
Andra hämtet, när vi hade lämnat fåren och gått iväg, så blev det en stor bananböj pga att han slog över och att fåren drog mot stallet. Men utan kommandon fixade han tillbaks dem och fram till mig. Mycket nöjd med honom idag!
Kelli är en naturlig hämtare och mycket säker på balansen så hon fixade jättefint att hämta de två första skicken efter att Sia drivit iväg dem. Även för henne delade de upp sig och hon redde upp det själv. Jag älskar sånt, när de får problem som de kan lösa själva. Det är så himla häftigt att se! Nästa skick, när vi gått iväg till ny plats blev ungefär som för Knut, fåren drog mot stallet och det blev lite för svårt för henne att styra upp så där fick jag hjälpa henne. Men övning ska väl ge färdighet ellerhur?

Det är så härligt nu när man kan börja träna igen. Idag har jag suttit en stund mot husväggen och solat – underbart!


Boxvallning
Ja vad är det kan man kanske undra? Jo eftersom det är så halt i 25.an och i fållan utanför så har vi varit inne i stallet och tränat. Igår var Emelie och Anki här och körde lite med sina ungdomar Emil och Exit (båda e Key-Cissi). Ann och Cissi var också med eftersom jag behöver en hjälpreda som kan flytta fåren fram o tillbaks. Mina hundar är ju i karantän och får inte umgås med andra på ytterligare tre veckor… suck. Skönt att de är friska nu i alla fall! Både Emelie och Anki ska gå en grundkurs här som börjar om ca 10 dagar så vi gjorde en intensivförberedandekurs kan man säga. Testade av lydnad och attityd förare/får. Båda har vallat lite hos Ann förra året så de är inte helt nybörjare.

Inne i boxen var de lite heta första vändan och det gällde nog både förare och får hehe. Fåren är inte vallade inomhus förut (Cissi hade provat lite innan). Men redan vid andra försöket hade alla lugnat sig och det började se ut som vallning. Tredje vändan gick det helt strålande för båda två! Så himla roligt att se såna framsteg på bara ett par små träningspass! Vad de fick göra därinne?
Första övningen gick ut på att bara känna sig bekväm. Röra sig lugnt med föraren vid sin sida och kort koppel. Få hunden upptäcka att fåren inte behöver skrämmas och att de inte ska ätas (attitydövning).
Andra övningen krävde vi lite mer av hundarna och de förstod snabbt att man skulle hålla sig längs väggen. Det behövdes bara några harklingar och störa lite med kopplet. Liknelsen vid longering tycker jag är väldigt bra för dem som har hästbakgrund. Det ger en bra bild av var förare och hund ska befinna sig när man försöker få hunden att söka sig runt till andra sidan. Tredje vändan kunde vi släppa kopplet så hundarna fick smyga upp i balans. Bra jobbat Emelie och Anki!

Annonser

3 svar to “Skogsvallning, boxvallning och lite gammal skåpmat”

  1. Tack för en jätte trevlig dag i boxen 😀

  2. Vad skönt att höra att fler konstaterade samma sak som jag! Läste också Lenas blogg om lugna flanker (himlans bra beskrivet där, rekommenderad läsning) och gick ut och testade mitt gäng och kunde också se att ju yngre desto lugnare flanker. Tur att man blir bättre med åren……..(haha)
    Kram
    Lotta

  3. Vad härligt det låter med vallning, riktigt avis!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: