Jordbruksverket har bestämt…

Med minimal varsel har Jordbruksverket infört en ny lag gällande vallhundstävlingar. Alla hundar, får samt tävlingsanläggning måste besiktas av veterinär samma dag före tävlingen.
Redan från 2 augusti.

Det innebär ett otroligt avbräck för vallhundssverige. Plötsligt har vi dels ett stort ekonomiskt problem att lösa. Men även ett praktiskt. Hur få tag i veterinär för detta? Hur få det att fungera rent praktiskt.

Det är redan anmält till många tävlingar. Hur ska detta kunna administreras med på så kort tid?

Jag tycker det är otroligt hänsynslöst av Jordbruksverket att införa en sådan drastisk förändring med så kort varsel. Åtminstone ett halvår borde vi ha fått för att lösa detta.

Sen kan man fråga sig vadan denna plötsliga rigorösa kontroll av vår verksamhet. Vi har verkligen inte skämt ut oss på något sätt. Vi tävlar i god djurhantering och det finns väl reglerat hur allt ska gå till.

Riktigt ledsamt är det.

Jag misstänker att vår planerade norrlandstripp blir inställd om inte ”tada” nån trollar med knäna…

Vem klarar att ställa om verksamheten på två veckor???

Skit är det!

Ja detta dominerar dagen trots att jag haft väldigt kul i Smedjebacken idag. Men mer om det när jag kommer hem. Nu är jag för arg för att skriva om fina Knut.

Annonser

8 svar to “Jordbruksverket har bestämt…”

 1. Jättekonstigt! Kan man inte ägna sig åt rigorös kontroll av vidriga, slarviga slakterier istället?

 2. Trist att leendet som hade fastnat på dina läppar tidigare idag har bytts till tråket med nya bestämmelserna.
  GRATTIS än en gång dock till dubbelnolla och DUBBELVINSTEN idag! Kung Knut och Drottning Eva?! 🙂
  Vi ses på banorna i morgon! 😀

 3. Sån skitregel! Undrar hur det ska administreras och genomföras, vem ska betala, vilka veterinärer kan/vill tidiga helgdagar… det lär ju ta en stund att kontrollera får o hundar. Suck. Får hoppas det inte kommer någon sådan regel i agility.
  Hmmm det verkar ha gått bra på tävlingen.. GRATTIS!!!! 😀 Super!
  Kram

 4. Låter som det kan bli dyrt! På hästtävlingar måste man ju nästan alltid ha vet men där är det ju så många starter som delar på avgiften att det blir rätt ok. Tror att avgifterna till vet redan är statuerade hos jordbruksverket och det är rätt så rejält dyrt, förstås. För det är oftast på helger, vet skall köra dit och så timlönen då förstås…Det hela låter rätt galet, typiskt någon skrivbordsnisse.

 5. Det är förvisso bra med djurskydd, men med begränsade resurser så borde berörda myndigheter ägna sig åt sådant där verkliga problem förekommer.
  Såvitt jag vet brukar inte vallningstävlingar leda till djurplågeri. Jordbruksverket borde lägga sina resurser på bättre kontroll av industriell djurhållning där vi ju med jämna mellanrum ser att saker och ting inte alltid är som de ska.

  Fast den här nya regeln är förstås ett enkelt sätt för Jordbruksverket att se verksamt ut utan att några egna resurser går åt. Det är ju de tävlade själva som får bekosta den nya övervakningen.

 6. Mycket märkligt att man kan driva igenom en sådan regel så snabbt. Ställer ju till det för många av oss… Om det sedan bör finnas en veterinär på plats, det är en annan fråga. Alla som vallar seriöst sätter ju fårens välmående i första hand i alla lägen. Sedan hundens.

 7. suckar djupt. Nog känns det som en produkt av en skrivbordsnisse som inte har någon som helst koll. Jag har också planerat för en späckad augusti men nu vet man ju ingenting om vilka tävlingar som ev blir av.

 8. Maria m släktingarna B o N Says:

  Tanken var säkert god men ibland känns det som om skrivborden har hamnat lite väl långt från bondförnuftet…
  Får väl se när lagen kommer att jag ska ha veterinärkontroll innan jag får flytta mina egna djur på gården eller hjälpa någon annan med sina?!

  Hm, nästan så jag känner mig lite kränkt. Vad tror de om mig! Inte f-n låter jag någon tävla på miga djur om de är dåliga, o det lär jag i så fall se bättre än en veterinär som aldrig sett dem förut. Och inte 17 riskerar jag min arbetskompis hälsa, o låter henne tävla om hon inte är frisk!!!

  Vi är nog flera som är arga…

  SUPERSTORT grattis för den delen! Vad duktiga ni är.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: