Lådan

Jag testar en ny kontaktfältsträningsmetod på Kelli. Jag vet inte om den har nåt namn, det är en variant på 2+2. Jag kallar den Malins lådmetod.
Lådan kommer från Ikeas barnavdelning… 20 kr  Vi frishapar så gott det går. Jag har lite svårt för att låta bli att lura när hunden inte fattar men jag hör Malins förmanande ord ringa i öronen och då låter jag bli.
Först har Kelli fått lära sig stå med fyra tassar i lådan. Det tog en för henne lång tid att hitta sina bakben. Till en början hade hon enbart framben, tyckte hon. Men skam den som ger sig, till slut fanns dom där!

Nu kan hon

 • snabbt springa och ställa sig i lådan
 • vänta på släppkommando
 • snabbt sticka därifrån

Hon har inte riktigt kontroll på benen när hon ska i lådan men när hon väl är i så kan hon resten. Fortsätter öva bakbenskontroll på lite alla möjliga sätt. Perfekt att kunna pyssla med lite inomhusträning när det är snörike och mörkt ute.
Nästa steg upp på lådan har vi liksom hoppat över för hon erbjöd sig direkt att stå 2+2 så varför inte? Varför göra det svårt för sig?

Hon kan

 • sticka och ställa sig 2+2
 • vänta på släppkommando även om jag går ett varv runt henne (belönar såklart jättemycket under tiden jag rör mig)
 • fokusera på utlagd leksak/godis utan att tjuvstarta före släppkommandot. Överhuvudtaget har hon bra självkontroll.

Det jag funderar på nu är vad jag ska säga när jag skickar iväg henne till lådan? Kan ju inte bara släppa iväg henne hela tiden eller? så fort lådan är framme så springer hon ju dit och gör sin grej… Jag kan sätta henne och be henne vänta, men vad säger jag för att släppa iväg henne? Okej (släppordet)? Eller är det för tidigt?

Knut kan också lådan han hajjade direkt, ser väl  vem som helst att det är en balanbom :mrgreen:

När kommer snöstormen?
Här börjar det bli mörkt nu och ingen snöstorm än. Det verkar ha snöat i hela Sverige men inte här. Men jag hinner nog inte mer än skicka iväg det här så börjar det…  Några foton från vår promenad nyss (med mobilkameran), roligt hur Kellis väst blev blå när jag drog i nyansreglaget.

Som ni ser har vi snö så vi klarar oss ändå!

Annonser

23 svar to “Lådan”

 1. Säg ”Balans!” 🙂 Sedan ska ju beteendet föras över till bommen och då blir det samma beteende som du sedan lägger längre o längre avstånd på (antar att du börjar längst ned på bommen i backar bakåt i en baklängeskedjning).

 2. Tack för tips! Men jag tvekar om det är dax lägga på det slutliga kommandot för bommen redan nu. Jag har en del träning kvar innan vi är färdiga för själva hindret. När hon är klar med lådan ska vi upp med kf-bräda på lådorna (på 2 lådor). Så det blir mer hinderlikt.
  Sen inbillar jag mig att utflytten på hinder blir en skrattmatch… 🙂 men det är väl först då som själva hinderkommandot kommer. Om man nu ska ha nåt hinderkommando… men det kommer jag nog ha. Är alldeles för inkörd på det för att låta bli, tror jag. Mkt att fundera på.

 3. Det där är ungefär precis samma metod som Silvia Trkman lär ut för 2+2. Den är nog min favoritmetod för 2+2.

 4. Jag har inte förstått fördelarna mot tex träna med lock som target. Någon som vill förklara?

 5. Eller vänta, nu minns jag. Malin berättade ju på valpkursen. Minnet är bra, men kort! 🙂

 6. Jag säger varsågod i det läget, typ tillåtet att försöka.
  När jag började med Swift kallades det för 1rto, tror hon säger 2rto nu om metoden. Men nga hundar senare för mig är jag inte säker på att det är helt lika längre.

 7. Hej Eva ! Ja nog finns det snö . Trampat runt i snön och vallat lite idag hos Pia och hämtat PR-prylarna , snart dax, he he.
  Ser onekligen kul ut med hunden i lådan ! Men mitt tålamod räcker nog bara till vallnings-slipningen….Ses på Söndag . L

 8. Jag säger bara ett uppmuntrande ord: typ ”jjaaa”, ”kom igen” vilket blir lite triggande och spännande. Låter mer roligt än varsågod. Jag tränar på kontaktfältsbräda (och låda) och när hon gör sitt kf.beteende säger jag det kommando jag vill ha sen ”ner”. Men det har jag lagt till när jag vet att hon kan och förstår. Lycka till! 🙂
  Försöker också träna en del på låda, bräda, trappor (backa, kf.beteende) inomhus.. det är sååå mkt snö i Lund!

 9. Oj, detta låter intressant 🙂
  Vill gärna veta mer om någon vill dela med sig. Tex som Annas fråga tidigare, som hon tydligen kom på svaret på själv….
  Fördelar mot target på lock el liknande….
  Hör gärna aaallt , låter riktigt intressant.

 10. Katarina med Fixa Says:

  Hit har snöstormen hittat vill jag lova. Har hållt kurs ute fem timmar idag. På förmiddagen var det fint men sen blev det värre. Brr. Härligt att lyckas få till lite inomhusträning då, tänkte köra lite vittring med Fixa ikväll. Nu tar hon rätt pinne men i övrigt går det sådär.. tugg, omtag osv.

 11. Det jag tycker är bra med lådan är att man får med så många saker på en gång och det blir väldigt tydligt för hunden vad den ska göra.
  Nu är jag ju långt ifrån färdig men jag tycker det här känns bäst hittills jämfört med de metoder jag provat förut.

 12. Har funderat, man kanske skulle köra vittring med teskedar… eller ägg… det där jäkla tugget!
  Vill minnas att jag lade till ett hopp och blev av med det mesta av med en del tugg, det var nog med Kitty eller kanske var det Fame? Sen körde jag mycket hoppapport med allt möjligt för att de skulle fokusera på annat än att tugga.
  Men det bästa är väl att dom helt enkelt lär sig ta pinnen på rätt sätt… svårt!

 13. Hihi tur att ni har en grön låda. Eftersom Elin har rosa så kanske Kelli skulle hoppa i den om ni kommer förbi på besök! 😛

 14. jennymorales Says:

  Har gjort liknande med Mini. Tror dom blir duktiga på generalisera och få in rörelsen typ ”här är en lådsituation”= wow!

  Jag höll i halsbandet och släppte på. Det slutgiltiga kommandot väntar jag med tills det är färdigt. Går ju snabbt och få in.

  Hade också en bräda som jag lutade mot trappor, soffan 😉 etc och släppte på. Däremot tyckte jag platta brädor var slöseri med tid. Hon fick inte in samma kroppshållning för den är flat och nä blev knäppt för oss varje fall.

  Kul när man får fnula och pyssla lite;-)

 15. Vite har hittat en låda under trappen där hon gärna bajsar. Undrar vad jag ska ha för kommando på det 😉

 16. Med Misty har jag använt mig av allt från trottoarkanter till lådor för henne är det bland den roligaste träningen hon vet!Så länge du vill att hon ska bjuda beteende behöver du ju inte säga nåt men vill du få in mer ”kontroll” dvs att hon ska upp och ställa sig på kommando så kanske det räcker med någon form av uppmuntring varsågod,okej, eller vad nu passar dig. inte alltid lätt med hundträning;)

 17. Pernilla & Hedda Says:

  Ha ha, Knutte ser ju jätteskön ut … klart smarta killen fattar vad matte vill! ;O

 18. ”hur gör katten?”

 19. Anna-Lena Says:

  Himmel vilket bra svar du fick på detta Åsa 😉 Vilket trix!!!

 20. Haha, jag älskar ”Vad gör katten!”, vilken bra cirkuskonst! Men en knäpp bc som bara bajsar på kommando borde det ju vara en baggis att lära in.

  Jag skulle nog köra med lådan, kör, ja ta den eller nåt och vänta vänta med balansordet.

  Har kört en rolig stadgeövning med Toni där hon har fått hoppa typ 2 låga agilityhinder och sedan kommit in fot med vittringspinnen. Hindren har så klart gasat upp henne rejält och det har gjort det mycket lättare för henne att springa med vittringen på släta marken.

 21. […] lite låda av Anna den 4 februari 2010 kl 23:25 Kommentera Blev lite inspirerad av Evas inlägg om lådan att bygga vidare på lådträningen jag började med för nästan en månad sedan. Hade verkligen […]

 22. Jeg vil veldig gjerne vite skillnaden eller fordelene med å trene box’n istället for target/lokk 🙂

 23. […] vs Locket Det blev mycket respons på inlägget om Kellis lådträning häromdagen och jag har fått frågor på vad som är skillnaden. Vilken […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: