Skabersjö Skåne

Kelli i Skabersjö
Har varit fyra dagar i Skåne och ovan syns en bild från tävlingen i Skabersjö. Det var en ganska kort bana där fåren ställdes ut ca 200 m där fältet var som smalast. Normal fråndrivning och avslut med öppen fålla och split. Ränna i stället för fålla på söndan. Det var texeltackor som var känsliga och lättstyrda. Hamnade hunden nån meter för långt i upptaget så tappade man iväg dem och det blev tungt att styra upp igen. Så det blev ganska tricky och gällde verkligen ha tungan rätt i mun för att det inte skulle börja wobbla. Hela tiden drag åt vänster (höger för hunden) där resten av flocken gick (långt bort) men inga större problem styra upp. I första benet fråndrivning, som var rakt mot draget tappade de flesta hundarna kontrollen på fåren, det gällde hänga på och styra, sen fånga upp dem efter grinden. Och just där, i vändningen blev det en hel del utmaningar för hundarna. Tycker tackorna var väldigt bra, de utmanade men flyttade sig efter lite övertalning och väldigt få hundar bet ut sig. Lätthanterade i närarbetet.

Som jag skrev i föregående inlägg så vann jag med Knut första dagen. Det var verkligen jätteroligt. Jag startade ju som nummer tre så det blev en lång pirrig väntan 🙂 Det fanns ju en del riktiga höjdare med i startfältet så jag hade inte några större förväntningar på resultat. Det känns helt overkligt och nu ligger han på 15.e plats i SM-rankingen till nästa år och 11.e plats till Sverigecupen. Förmodligen räcker hans 31 poäng hela vägen. SÅ kul!

Söndagen blev inte lika bra för mig men Knut gick ändå hyfsat. Han låg på lite för mycket. Jag tycker fåren var ännu känsligare på söndagen så det gällde att hundarna kunde hålla igen lite. Han fick 82 p vilket är klart godkänt. Vi tappade 8 poäng på ränna/delning eftersom vi behövde två försök på båda så arbetet ute på banan får jag ändå vara nöjd med.
Sia har varit het och svårkörd, typiskt som hon brukar vara efter löp. Är väl bara vänta in bättre tider för hennes del. Hon är helt i hand, bara det att hon gör allt med lite för stort engagemang. Jag valde bryta efter hämtet på söndan eftersom vi tappat för mycket poäng för att vara med i matchen. Vill inte slita på henne i onödan. Peppar peppar så håller benet fortfarande!! Yes!


Här har Kelli hämtat 150 tackor… den lilla hunden fortsätter att imponera. Självklart var jag tvungen visa upp henne för uppfödaren och även för hennes farmor Jills matte Susanne.
Åsa tyckte jag skulle släppa henne på stora tackflocken eftersom deras träningsgrupp var för springig.
Det var onekligen lite spännande se vad hon skulle göra och Susanne tittade misstänksamt på mig när jag sa att jag bara skulle släppa iväg Kelli. Ja, det är ju din hund, sa hon och jag förstår henne. Skulle aldrig släppa iväg en så ung hund på ett sånt uppdrag i normala fall. Men Kelli är liksom inte riktigt normal.
Så pysch iväg. Tackorna var utspridda över ett mycket stort område längs en sjökant. Kelli rundade några stycken och blev lite förvirrad när det var får överallt så jag fick ropa på henne ett par gånger och sen såg man att hon liksom lyfte blicken. Iväg på en stor utgång och följde naturen ner mot sjön. Fick visserligen inte med sig alla tackorna men säkert 100 st. Kom med dom hur fint som helst och sen balanserade vi lite. De stannade upp så hon fick trycka igång dem och det är helt märkligt men de ifrågasätter henne inte alls utan bara går. Det enda jag själv gör i det här läget är som sagt, pyschet och sen rör jag mig försiktigt för att hjälpa henne lite med balansen.

Sen gjorde vi om samma sak dagen efter på tackorna på kullarna. Bosse ville ju också så henne på fåren. De var redan ihopsamlade men rörde sig långsamt bortåt och var väl ca 200 m bort. Jag såg på Kelli att hon hade full koll så jag släppte henne och hon hade lite svårt bestämma sig för vilket håll hon skulle ta så det var väl inte ”fullt” på utgången 😉 men hon kom med allihop hur bra som helst. Flankade lagom för att hålla dem igång åt rätt håll. Hon har naturliga utgångar och tempoväxlar bättre än någon av mina andra hundar. 
Nu är det bara hoppas jag kan hålla i det här!

Annonser

2 svar to “Skabersjö Skåne”

  1. Grattis till Knutens och dina framgångar!!! Han e fin han! O ang den nya stjärnan, hon har ju fina gener :). Ler stort när jag läser det du skriver, känner igen tankarna från liten I. Dessutom är dem (tror nog det om Kelli oxå även om vi inte hunnit ses så mycket hon o jag) 100 % livsglädje!! Mor upp i dagen tror jag. Kramar!!

  2. Japp 100% livsglädje är helt rätt benämning. Hon sprakar av engergi men blir lugn o koncentrerad så fort hon ser får 🙂

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: