SM Får

Har haft en jättetrevlig helg på får-SM utanför Hedemora. Roligt sällskap, mysig middag med Ann o Åsa hemma hos Carina, Per o Sanna på fredan. Trevlig SM-fest på lördagkvällen (förutom att bussen hem … vad hände?).

Tävlingarna?
Ja, vad ska man säga? Här var man inställd på att få se Sveriges bästa hundar visa upp vallning när den är som bäst. Jag skulle få gåshud av fantastiska rundor. Jag ville se tekniska finesser. Jag ville få tips hålla linjer,  hur lägga lagom tryck. Hur göra fina delningar. Hur sortera på bästa sätt. Taktik vid fålla in… osv. Vallning när det är som bäst helt enkelt.
I stället blev det en hel del dålig djurhantering och fullt sjå både för tävlande och funktionärer att hålla fåren kvar på banan. Säkert har alla inblandade gjort sitt bästa och jag uppskattar verkligen att det finns arrangörer som ger sig på såna här jättetävlingar. Men samtidigt som jag vill hylla viljan, de trevliga människorna och arbetet bakom så kan jag inte sticka under stol med att jag är besviken. Visst fanns det ljusglimtar men tyvärr överskuggades det av struliga omständigheter ute på tävlingsbanan.  

För svårt?
Ínsåg rätt snabbt att det nog var lika bra att Sia inte kunde starta…
Ingen av hundarna som gick fredagens kval klarade sig till finalen. Varför? Ja, säg det. Min åsikt är att banläggningen var onödigt svår. Visst, det SKA vara svårt på ett SM men det här blev för mycket. Det var svåra djur, det var långt, det var svår terräng med djupa diken, det var mycket drag. Många svårigheter på en gång. Dessutom blåste det motvind och i en svacka ca 200 m bort verkade hörbarheten mycket dålig. Det var där framdrivnings- och även fråndrivningsgrinden låg.
Väldigt många bröt. På fredagen var väl det mest sensationella att domaren fällde syrliga kommentarer till flera tävlande precis när de hade det som jävligast… typ ”tycker du det här är meningsfullt? ”…  vilket såklart gjorde att flera ekipage trodde det var kört och gick av. Mycket märkligt.

Av lördagens 35 hundar gick däremot de flesta runt. Varför sån skillnad? Jag tror inte att orsaken enbart beror på att det var högre seedade, mer rutinerade hundar (och förare). SÅ stor skillnad är det inte i kvalitet och erfarenhet att merparten bryter ena dan medan i stort sett alla går runt nästa.
Vari låg skillnaden då? För det första blåste det inte lika mycket och hörbarheten verkade bättre. Tackorna såg (med några få undantag) lugnare ut. Utställningen såg lugnare ut.
De tävlande hade hunnit ”läsa in sig på förhållandena” ? och kanske även fåren?

Finalen
Om kvalbanan var svår är det inget emot finalbanan. Hämt av 2 x 6 djur. Sortering 4 märkta. Och en kross som fällde de flesta.
Hämt nr 2 var från samma sida fältet, dvs på andra sidan flera diken, som kvalets hämt. Under kvalet hade de flesta skickat vänster. Nu blev det här hämtet ett högerhämt. Med följd att många hundar skar och det var dessutom en del stök vid utställningen.
Flock nr 1 yrade runt en del på fältet efter att den avlämnats efter hämtet och i två rundor som jag såg så mötte den flocken flock nr 2 redan i första hämtbenet. Helkonstigt och svårt att förstå hur en sån situation bedöms. Och hur man hanterar den. De hundar som hamnade i den sitsen fick där hjälp att få fart på flock nr 2 eftersom fåren sprang till varann. Och när jag skriver sprang så menar jag verkligen sprang. Fort gick det. De fick samtidigt ”hjälp” att missa första benets linje till hämtgrinden. Precis som någon fick ”hjälp” att hitta linjen när 1-flocken var på vänstra sidan och i linje med grinden. Men så kanske det alltid är på dubbelhämttävlingar? vad vet jag, jag har inte sett så många.
Fråndrivningen var lång. Första grinden låg nära uttaget med drag dit, andra grinden låg på andra sidan ett djupt dike. Fåren skulle alltså över diket både till grinden och på väg tillbaks till sorteringsringen. Det där diket blev för svårt, det blev liksom droppen.
De flesta hundarna blev stående med fåren vid diket. Fåren vägrade i sten att gå över. Efter 8 hundar (av 15) hade EN lyckats få dem över diket. Det var Roy o Mosse. Det krävdes tre bett av en av landets mest rutinerade och starkaste hundar för att lyckas med det och det mest överraskande är att domarna släppte igenom det. Inte för att betten var fula, det var såna man vill kunna be hunden om men som brukar vara bannlysta på tävlingar? Nu är det fjärde stora finaltävlingen jag ser där sånt tillåts. Vad säger det? Tiden gick ut för Roy i sorteringen men det räckte ändå till en BRONSplats.
Karin o Zap gick ut som nr 9 och publikens jubel var stort när fåren utan att stanna (och utan bett) hoppade över diket. Vad var tekniken? Förmodligen att Zap höll ett ”artighetsavstånd” som räckte för att fåren skulle gå undan men framförallt ett avstånd där de vågade gå undan. De gjorde en supersnygg sortering (delning) och fålla och tog ledningen. Räckte till SILVER.

Roger och Dogge var de sista vi såg (nr 11) och de lyckades också gå hela banan. Även för Dogge hoppade fåren snällt över diket. Tyvärr tappade de för mycket poäng ute på banan så trots deras fina avslutning blev det ingen pallplats. På nåt sätt känns det otroligt att de kunde få stryk av en hund som bara fått poäng för hämtet. Gunnel o Suck gjorde nämligen dagens snyggaste hämt men blev stående i fråndrivningen vid diket. Det räckte ändå till en topplacering (tror de blev 4.a). Tror Dogge blev 6-7.a eller nåt sånt.
Vann gjorde Henrik och Bozz som startade sist av alla. Såg inte dem men det är bara att lyfta på hatten! De har ju varit outstanding i år. GRATTIS!

Som avslutning vill jag hylla den fantastiska grishållningen på Forssa Gård. Jag bara älskade att stå och titta på alla kultingar som var ute och lekte i solen. Som skuttade hela vägen ner till älven. De små som tittade ut för första gången, letade upp sin mamma för att suga i sig en extra portion mjölk. Helt fantastiskt se att det är möjligt att ha bra djurhållning i stordrift. Så HÄR borde alla grisar ha det!!! KRAV!

Bilden lånad från www.forsagard.se

Annonser

19 svar to “SM Får”

 1. Kunde inte ha skrivit det bättre, känns konstigt så här dagen efter…
  Vad hände med bussen hem??
  Heja grisarna verkligen helgens behållning 😉
  Kram

 2. Bra skrivet Eva. Även Bozz bet (i sidan) men ”bara” 1 gång. Och Roy bet faktiskt 4 ggr vid diket och sen en gång till (omotiverat) i sorteringen.Märklig tävling…

 3. den kapades av nån mossig snubbe 😉 Vi fick vänta 1,5 timme efter stängning … plus åka sightseeingtur i södra dalarna innan vi kom hem :mrgreen:

 4. Sari&Hexa+gänget Says:

  Håller med dig Eva, jag var bara där på fredagen. Mitt första SM och trodde att jag skulle få se mycket snygg och bra vallning men inte då, blev mycket besviken.
  Och ångrar mig inte att jag höll mig hemma de andra 2 dagarna

 5. Oj, vad trist och det är ju ingen bra reklam för sporten och snacka om dubbla budkap. Kanske tur att vi halkade ur den grenen. En konsig sport är det,

 6. Jag var inte på SM (sjuk tyvär) men intressant att läsa/höra snacket efteråt. Om domaren beter sig illa mot de tävlande så skicka in påpekande om det till TK! Och skriv gärna synpunkterna på tävlingen på Svaks sida också så det blir en debatt där, annars kommer inget att ändras!

  Bitningarna, syntes de inte från domarhåll eller släpptes de igenom pga omständigheterna? Någon som vet? Låter ju lite knepigt.

 7. Bitningarna syntes.
  Anna m Dimma blev diskad (hon gick som nr 2, före Mosse Roy nr 3)när hon bet i samma läge. Hon lämnade in protest, fick betala 100 kr, och fick omstart med bibehållna hämtpoäng. Flera förare valde gå av i stället för att provocera/kommendera bitning. Hur ska man veta att det plötsligt är tillåtet?

 8. Aj! Det låter verkligen inte bra! Hoppas fler tävlande påpekar om bedömningen varit ojämn! Så får det ju inte vara.

 9. Fick hon betala 100kr, varför då?
  Kostade det extra om man fick omstart?
  Verkar helknasigt. Var det samma på fredagen, i så fall fick dom in en bra hacka 😉 Verkar konstigt att reglerna ändras eftersom.

 10. Det kostar 100 kr att lämna in protest.

 11. oj då… vad trist att det blev så! vi får hoppas på finfin vallning i helgen istället!! eftersom ”alla” verkar vara där 🙂

 12. Pernilla & Hedda Says:

  Intressant läsning. Vi hade tänkt åka upp och titta men när resultaten rasade (nåja) in under fredagen så kändes det rätt okej att inte åka upp. Man undrade ju lite över vad som var felet när så många rutinerade hundar och förare misslyckades!

  Klart att det ska vara lite svårt, det är ju ändå SM, men det måste ju vara överkomligt!
  Väldigt trist också att bitningar helt plötsligt ska vara okej på tävling – och att sen domarna fäller syrliga kommentarer till de tävlande … !!! :O

  Trist att alla duktiga förare med fina hundar inte fick visa vad de går för, måste vara riktigt surt när man har laddat inför en SM-start.

 13. Vad tråkigt att läsa om SM! Trist om djurhanteringen inte prioriteras på en så stor tävling…

 14. Mycket bra skrivet.
  Såg inte själv finalen men tycker årets SM var ett fjasko.

 15. Hörs konstigt, jag har trott att det är absolut NEJ med betningen… :((

 16. Vad konstigt, jag har tänkt att det är absolut NEJ med bett…

 17. Mycket bra skrivet o jag håller med dig ;).

  Här har 71 förare lagt ner tid o pengar på att kvalificera sig till SM o då ska man kunna förvänta sig ett betydligt bättre arrangemang än vad det blev i år.

  Ska bli intressant o se hur diskussionen fortlöper på forumet.

 18. Håller med dig om precis allt du skriver. Vill inte ens kommentera SM i min blogg för det blev så trist och konstigt allting. Det enda riktigt trevliga på hela helgen var, precis som du skriver, grisarna! Hurra för sån grishållning. 😉

 19. Härligt att ni har varit på vallnings-sm. Låter spännande som bara den. Synd att det var lite i svåraste laget. Så blir det nog lätt när man ska fixa en bana som domare. Man vill ju inte att det ska bli för lätt och då blir det oftare åt det svårare hållet. Sådana där glada grisar föder min kusin upp i närheten av Oskarshamn. Det är gott med Dövestad utegrisar 🙂 om man inte får tag på vildsvin förståss.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: