Inte längesen förr…

Inspirerad av Anitas blogg idag! Den handlar om mat och hur grundlurade vi är av livsmedelsindustrin. Pengar styr allt och det finns tydligen inga gränser för hur långt man kan gå i jakten på mera klöver. Vilket får mig att fundera på vad som egentligen är naturligt att äta? och som vanligt hamnar jag några år bakåt i tiden.

Förr i tiden…

Jag brukar ofta tänka på hur de hade det förr. Min farmor var född 1900. Visst är det längesen, men ser man ur ett historiskt perspektiv så är det inte alls långt bort.

En vanlig svensk familj på landsbygden.
Min farmor Hilda födde 14 barn. Familjeplanering existerade liksom inte. De hade ett litet hemman i norra Dalarna. Huset var 1 rum och kök på vintern. Ytterligare 2 rum på sommaren. Vatten hämtade man i bäcken som rann utanför. Den fungerade även som kylskåp, för el fanns ju inte. Utedass förstås. Och jordkällare som öppnades med en lucka i köksgolvet.
En rejäl vedspis i köket och en kamin i ”kammarn” skötte värmen. Undrar hur mycket ved det kunde gå åt en vinter. Naturligvis högg de veden själva. Vet ni hur många gånger man hanterat det j-a vedträt innan det ligger i spisen?
Tre kor och nån gris fanns det. Ibland någon häst. Men det var svårt med foder på vintern åt de stora djuren.
Farmor o farfar levde av naturen. Han jagade älg och fiskade samt jobbade i skogen ibland. Det odlade rovor och grönsaker. Blåbär, lingon och hjortron plockades i mängder såklart. Möjligheten att odla var mycket begränsad på grund av fjällklimatet. Spannmål nästan omöjligt.
De hade det ändå bra!
Barnen gick i skola 8 km hemifrån. Bodde på skolhemmet i veckorna och gick hem på helgerna. Minns pappa berättat att de brukade stanna och sparka mot träd för att hålla värmen…
Ja det finns mycket intressant att berätta från den tiden.
Storyn om mamma som fick stryk av läraren för att hon höll för hårt i pennan …  ja vissa saker var verkligen inte bättre förr.

Idag

Ja här sitter man och chattar, bloggar, mailar med sina vänner. Funderar på hur det ska gå i Lets Dance ikväll, Melodifestivalen i morgon…
 Undrar hur många strömslukande enheter jag har igång just nu!?

004Jag har iaf köpt Kravmärkt närproducerad mjölk!

och jag ska fixa mig ett litet hönshus 🙂

Svårt det där att veta vad man egentligen borde äta. För miljön, vad är mest optimalt? Importerade besprutade grönsaker? Massproducerade bedrövligt hanterade (men svenska) kycklingar? Hänsynslöst uppfödda fläskfiléer? Tvångsmatad gåslever? Anabolstinna entrecoter?

Vad finns liksom kvar? svenska morötter och potatis… nåt övervintrat äpple och lite frysta bär… Ja med en saftig lammstek, lite vitlök och ett gott vin så! Fredagkvällen är räddad 😀

Efterlyser tips på BRA MAT! Är det KRAV-märkt som gäller? Såg att Bregott finns i Krav-märkt nu. Men OSTAR då?!

Förresten finns det Kravmärkt hundmat?

11 svar to “Inte längesen förr…”

 1. Finns en bok som heter ”Säsongens Vego” som tar upp bra mat och så uppföljren till ”Den hemlige kocken”, ”Äkta vara”.

  Och ja, det finns kravmärk hundmat – Magnussons.

 2. Spännande läsning.. Min Mormor från tyskland född 1928 har också otrolig många historier om hur de överlevde vardagen och hur BRA de faktiskt hade det. Trots svåra tider hade det en mkt bättre familjesammanhållning och de njöt av varje dag de fick tillsammans. De tog verkligen inget förgivet som vi nästan jämnt gör.. Trist men sant..

 3. Magnusson är väl kravmärkt

 4. Tja, KRAVmärkt är väl bra men jag vet inte… Jag har sett KRAVlamm som inte alls mått bra på grund av restriktionerna med avmaskning… Jag håller nog på någorlunda närproducerat och så undviker jag hellre onödiga tillsatser än handlar krav…

 5. Nu fick du igång mig. Djupfrysta kanelbullar borde väl inte innehålla några konstigheter? de är ju frysta… Jämför sedan innehållsdeklarationerna på några olika märken och du kommer bli förvånad över hur många saker de kan stoppa i en kanelbulle…

 6. Har du läst “Den hemlige kocken” av Mats-eric Nilsson? Den handlar om livsmedelindustrin och tillsatser i mat. Där står det bla om ett konserveringsmedel som heter E250, det har visat ge försöksdjur cancer i vissa studier. Det används i bla i charkuterivaror. Jag kollade på Konsum i norrtälje, Det fanns inte EN ENDA KORV ELLER SMÖRGÅSPÅLÄGG i hela affären UTAN detta medel. HELT SJUKT tycker jag. Det finns fler sådana exempel i boken. Allt är utblandat med massa kemikalier och annat. Det var kanske bättre förr…

  Ha de Robban

 7. Spännande läsning om pappa Allans familj hade ingen aning ! Länk till hönshus lätt eller hur 😉 http://hem.passagen.se/gbg.ras/honshusbygge_i_hallesaker_2001.htm

 8. Köp en gammal lekstuga sätt in några pinnar och reden det är mitt förslag, eller inred ett litet utrymme i maskinhallen eller nåt näta in väl, el rekommenderas, och öppna en liten lucka.

 9. Åsa, den där hönshuslänken var liiite overkill för min del. Lekstuga låter betydligt bättre, ska kolla det alternativet.

  Roligt att ämnet om mat engagerar! Det berör ju liksom oss alla så det kanske inte är så konstigt… Idag hittade jag KRAV-märkt ost på Coop! Änglamark.

  Ewa, har de inte ändrat de där reglerna om avmaskning? Jag tror det.

 10. Änglamark har kravmärkt hundmat också upptäckte jag idag på COOP.

 11. Enligt Kravs hemsida är det fortfarande så att lantbrukare som har konstaterat parasitangrepp (på djuren förmodar jag!) är skyldiga att avmaska, vet inte om skrivningen var annorlunda förut men hoppas att det blivit bättre. Det är inte tillåtet att avmaska utan att angrepp är konstaterat, personligen tycker jag att den skrivningen är väl hård…

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: