80% har slappa leder…

Vid hd-röntgen igår så frågade jag om detta med sedering Plegicil kontra Domitor. Berättade att jag mött folk som har uppfattningen att det är fusk att använda Plegicil och att det kamoflerar hd-fel.

NONSENS sade hon. De pratar om sitt Domitor men det går nåt år, sen kommer de hit. Vänta du så får du se… de kommer ändra sig.

Hon sade att man ska röntga hunden i ett så naturligt tillstånd som möjligt för det är det som är verkligheten. Ingen hund ska springa när den är medvetslös (som på djupare sedering tex. Domitor).

Hon menade på att 80% av alla bordercollie har slappa leder och frågade om vi verkligen vill slå ut så stor del av avelsbasen?
Hon sade att hd-fel pga slapp led mycket sällan (<2%) leder  till problem.
Vad ÄR då hd-fel frågade jag? Svaret blev:
HD-fel är när skålen är för grund och när ledkulan inte passar i skålen. Det är dyplasi.
Hon tyckte att alla borde röntga på Plegicil och att det borde stå i veterinärdata om hunden har slapp led. Hon menade att många B-hundar har B just pga slapp led och det bordet stå. För då kan man ännu noggrannare välja avelsmaterial utifrån den infon. (Man kan alltså även få resultatet slapp led vid röntgen på Plegicil eller utan sedering. min not.)

A och O är att hålla alla hundar välmusklade.

Rätt eller fel vill jag låta vara osagt men det är väldigt lätt att få förtroende för K. Hon har kanske landets största erfarenhet av hd-röntgen. Hon har jobbat ihop med två av landets främsta och mest erfarna experter på området Audell och Kasström. Båda använder eller har använt Plegicil.

Annonser

5 svar to “80% har slappa leder…”

 1. Vem röntgade ni hos? Audell?
  Jag har hört precis samma sak som du ang plegicil/domitor. Att hunden ska vara i så naturligt tillstånd som möjligt. Helst skulle jag vilja röntga utan sedering (gjort det tidigare). Dessutom är ju norbergsvinkel framtagen på Schäfer och vad jag förstått så är det just vinkeln många BC åker dit på om det idag är typ samma sak slapp led vet jag inte riktigt.
  Dave är röntgad i Holland och där skiver de även ut vinkeln på HD-resultatet.

  Jag brukar ju röntga hos Audell och nu är det dags att beställa tid:). Spännande!
  Kram
  Mickis

 2. Jag har jättedålig koll på hd, slappa leder och röntgen. Men vad jag förstår så är det få som får problem i livet pga slappa leder? Men om man använder dessa hundar, som är väldigt stor del av BC, i avel finns det en risk att nästa avkommor blir sämre? Varför är det så stor procentuell del av BC som har slappa leder? Vad beror det på?
  Det är verkligen jättetråkigt att en del av Sia´s ”valpar” fått problem 😦 men jag tycker du gör ett bra jobb som försöker hjälpa dem på bästa sätt genom att ta reda på fakta vad som gör deras liv bättre osv.
  Kramar från oss!

 3. Inte helt enkelt detta med höfter. Jag tycker alltihop känns lite svajigt. Första gången Toni röntgades var det med plegicil (hos Audell. Han höll hunden.) resultat B-C.

  Andra gången var det hemma på Djursjukhuset i Karlstd med domitor. Jag höll hunden själv och resultatet blev B.

  Ja, vad ska man tro…

 4. Mickis: Vi röntgade på Knivsta Vet.praktik. Samma teknik som hos Audell. Ja förutom dator då… det är röntgenplåtar på gamla viset.

  Thereze: Ja varför har så många slappa leder? Man kanske borde forska i hur stort problemet med slappa leder är? De flesta får stabila leder med starkare muskulatur.
  Vi borde nog behandla alla hundar från början som OM dom hade slappa leder.För säkerhets skull. Dvs inte träna förrän de är stabila.

  Anita: Andra gången Toni röntgades var hon stabilare i kroppen, hade mer muskler. Är dom stabila spelar förmodligen sederingen ingen roll. Svajjigt? ja, mycket!

 5. För att göra det ännu osäkrare. Skorpan blev tillbaka kallad till Audell ju för att bilden som han hade gk när vi var där???? var ”tekniskt” dålig. Detta var att han drog ojämnt i benen, Skorpan var STARK och höll emot, det minns jag tydligt.Detta innebar att allt blev snett, höften hade en glipa i leden,det såg jag själv på bilden och felet var alltså att han inte drog jämt, man såg att höjden på knäna skiljde med flera cm.Tur att han upptäckte det innan bilden blev skickad.Så rtg-tekniken är oxå viktig.Kommer aldrig att våga rtga hos ngn annan än Kicki eller Anna känns det som. L

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: