Vallningskurs

Har varit på vallningskurs idag för Egil Syversbråten från Norge. Med Sia. Hos Ingela på Labbo.

Sia var lugnare än jag väntat mig. Hon brukar bli het när hon kommer bort på nya får. Men, det kanske berodde på att vi fick börja i en mindre hage och att djuren var rätt lugna.
Egil tyckte jag skulle:

  • Fila mer på ”lugn”-kommandot i drivningarna
  • Fila på hennes starter så hon börjar lugnare
  • Vara noga med att alltid stoppa henne när hon precis satt igång djuren (eftersom hon gärna hakar på och allting går för fort)
  • Låta henne fösa/fråndriva utan flankkommandon, så hon får stadga i att balansera själv

Allt detta har jag tränat en hel del redan och det går åt rätt håll.

Sen fick jag ett bra tips om hur jag ska få henne att hålla ut bättre i upptaget. Hon har väldigt fina utgångar men vill gärna snika in lite när hon kommer upp i balans. Tyvärr inlärt pga förra årets springiga tackor (dom är bättre i år).
Jag skulle be henne ”gå bort” när jag tror att hon strax kommer snäva in (dvs ca kl 11/13) samt (bästa tipset) även ”gå bort” i själva upptaget. JÖSSES! vilken reaktion jag fick där. Normalt så försöker man ju lägga hunden där men i stället så ropade jag gå bort – snacka om förvånad hund. Själv var jag mest förvånad att hon kunde kommandot ”gå bort” så bra – hon tog det klockrent. Inte tänkt på att jag tränat det så noga…
Sen avslutade vi med en jättefin utgång där hon nästan blev för vid i stället… Så nu gäller det att hålla sig nånstans där i gränslandet så hon inte försvinner.
Känns bra att ha ett verktyg som fungerar. För när hon gör utgången med bra djup så orkar hon ta kommandon mycket bättre. Vilke förstås gör att allting fungerar så mycket bättre.

Lena o Skorpan var också med på kursen. Tyvärr så klev Egil in och coachade Lena genom att börja ryta Time (lugn). Vilket gjorde att Skorpan blev jätteosäker. Hon har ju dåliga erfarenheter av långa män som stampar och ryar och blir väldigt låg av sånt. Men, samtidigt så måste hon ju träna på att det finns långa män… Och sista vändan så gick hon jättebra, trots att Egil stod bredvid Lena.
—–

I går kväll och nu i kväll så har jag och Busy bustränat agility. Pipkräftan är jätterolig nu och hon springer som satan här hemma. Det var väl attan också om jag inte ska få henne att springa så på tävling också… hon kan ju! Slalomen går i 120 – inte alltid rätt men vi ligger väl på ca 4 rätt av 5.

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: